Hoe vraag je een hypotheek aan?

blog image

Gepubliceerd op: 25/10/2021

Wanneer jij jouw droomwoning hebt gevonden en het bod is geaccepteerd, teken je een voorlopig koopcontract. Nu is het tijd om de hypotheek aan te vragen zodat je de financiële middelen hebt om de woning ook daadwerkelijk aan te kopen. 

Maximale hypotheek?

Vooraf is het belangrijk dat je al hebt uitgezocht hoeveel je maximale hypotheek is. Tijdens een zoektocht naar een woning is dit namelijk van belang. Zo ga je gericht te werk en weet je precies hoeveel je kan lenen. 
Idealiter heb je dus al met een hypotheekadviseur gesproken zodat je goed advies krijgt over jouw financiële situatie. Wanneer je een voorlopig koopcontract hebt getekend, neem je weer contact op met jouw adviseur. Die helpt je vervolgens met de aanvraag. 

Hypotheek aanvragen

Tijd om de hypotheek te regelen. Tijdens een aanvraagperiode krijg je te maken met 3 partijen: jouw hypotheekadviseur, de hypotheekverstrekker en de notaris. 
Jouw adviseur neemt al het werk uit handen en is dus ook jouw aanspreekpunt. Hij of zij houdt je gedurende de aanvraag op de hoogte. Hij regelt het papierwerk en maakt de aanvraag definitief. De rol van de andere partijen? De hypotheekverstrekker beoordeelt vervolgens jouw aanvraag en keurt die goed of af. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd wordt de overdracht geregeld bij een notaris. 

De stappen van jouw hypotheekaanvraag in het kort:

1. Adviseur geeft advies over verschillende aanbieders. 
2. Rente aanbiedingen en opties bespreken. 
3. Keuze maken en offerteaanvraag indienen. 
4. Ontvangen bindende offerte + tekenen. 
5. De hypotheek is rond! 

Overdracht

Wanneer alles rond is staat er een afspraak bij de notaris gepland op het moment van overdracht. Hier worden alle papieren doorgenomen door de notaris en check je, samen met de eventuele kopers/verkopers, of alles klopt. Gefeliciteerd! je krijgt de sleutels van jouw nieuwe woning. Veel woonplezier!

Gratis adviesgesprek

Wil jij een hypotheek aanvragen? Of wil je simpelweg meer informatie over de mogelijkheden? Dat kan. Plan een gratis adviesgesprek in met een van onze adviseurs bij jouw in de buurt. Bekijk hier de locaties van onze adviseurs.