Jouw hypotheek oversluiten: nu het juiste moment?

blog image

Gepubliceerd op: 25/10/2021

Dat de hypotheekrente in het afgelopen jaar historisch laag was, is je vast niet ontgaan. Sinds de zomer van 2020 tot kortgeleden werd de rente alsmaar lager. Zelfs de coronacrisis kon daar geen verandering inbrengen. Tot nu! De rente stijgt weer. Erg licht, want tot nu toe zijn er maar minimale stijgingen te zien. Maar dat de lage rente weer langzaam omhooggaat is duidelijk. Hoeveel gaat de rente stijgen? Hoe lang kunnen we nog profiteren van een lage rente? Vragen die wij regelmatig krijgen, maar waar ook wij geen exact antwoord op weten. We hebben helaas geen glazen bol die de toekomst voorspelt. Maar dankzij onze kennis en expertise kunnen we wel een kleine voorspelling doen, namelijk:

  • de hypotheekrente gaat stijgen
  • jouw hypotheek oversluiten levert nog steeds veel op
  • hogere inkomens gaan in 2022 minder profiteren van de hypotheekrenteaftrek
  • Krijg direct inzicht of overstappen voor jou rendabel is met onze gratis hypotheek oversluitcheck door één van onze adviseurs.

 

Voorzichtige stijging van de hypotheekrente

De hypotheekrente stijgt in babystapjes. Tot nu toe gaat het alleen om een voorzichtige renteverhogingen, maar de verwachting is dat de rente wel blijft stijgen. Hoe dit komt? De marktrente gaat omhoog. De marktrente is de rente die op een bepaald moment geldt op de kapitaal- en geldmarkt. De kosten voor geldverstrekkers gaan dus omhoog. Zij moeten meer marktrente betalen en dit wordt door vertaald in de hypotheekrente. Anders houdt een geldverstrekker zelf niet genoeg marge over. Gelukkig is er op dit moment sprake van een moordende concurrente op de hypotheekmarkt waardoor geldverstrekkers de rente nog niet drastisch durven te verhogen. Maar dat de stijgende lijn zich zal blijven voortzetten, durven wij wel te voorspellen.  

Lagere hypotheekrente en maandlasten bij het oversluiten van je hypotheek


Terug naar het oversluiten van een hypotheek en de vraag of je dat nu moet doen. Ons antwoord: absoluut! Ondanks het feit dat de hypotheekrente nu weer in de lift zit, spreken we nog steeds van een lage rente. Wanneer jij jaren geleden een hypotheek hebt afgesloten, is dat onder een hogere rente gedaan. Wanneer je nu oversluit (voor 2022, maar daar komen we zo op) ga je naar een lagere rente en dus ook lagere maandlasten. Zo houd je meer geld over voor leukere dingen. Hoe dat werkt? Heel simpel. Wij komen vrijblijvend bij je langs voor een kennismakingsgesprek zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken. Schudden we elkaar de hand en ga je jouw hypotheek oversluiten? Dan zit jouw werk erop. Wij nemen alles uit handen en regelen alles voor je. We leggen alles in normale tijd uit en zorgen dat jij met een gerust hart jouw handtekening zet.

Moet je een boete betalen bij het oversluiten van je hypotheek?


Wanneer je jouw hypotheek wilt oversluiten voor het einde van jouw rentevaste periode, dan moet je een boete betalen. Dit heet boeterente. Waarom moet je een boete betalen? Omdat je vroegtijdig stopt met het betalen van je hypotheek. De bank loopt hierdoor inkomsten mis. In het geval van oversluiten zijn er twee opties om de boeterente te betalen. Direct betalen of meefinancieren in jouw nieuwe hypotheek.

Wanneer wij jouw advies geven over de mogelijkheden voor het oversluiten van jouw hypotheek, dan berekenen we alles door. Zo weet jij precies hoeveel je kwijt bent aan boeterente en welke voor- en nadelen er zitten aan het oversluiten. Maar even kort door de bocht: in de meeste gevallen profiteer je absoluut wanneer je besluit om jouw hypotheek over te sluiten. Ondanks een eventuele boete.

2022: lagere hypotheekrenteaftrek voor hoge inkomens


Mensen met een jaarinkomen hoger dan €69.398 hebben vanaf 1 januari 2022 minder hypotheekrenteaftrek. Het aftrekpercentage van de hypotheekrente daalt namelijk van 43%, naar 40%. Ook in 2023 daalt dit percentage weer! Nog meer redenen dus om snel te schakelen en voor januari 2022 jouw hypotheek over te sluiten.

Gratis adviesgesprek en/of gratis oversluitcheck


Wil jij ook profiteren van de lage rente en jouw hypotheek oversluiten? Of wil je simpelweg meer informatie over de mogelijkheden? Dat kan. Plan een gratis adviesgesprek in met een van onze adviseurs en we lichten graag alle mogelijkheden toe. Ook is het mogelijk om ons eerst een gratis check te laten doen op afstand.

Na een gesprek met ons weet je precies wat oversluiten jou kan opleveren!