Wat is het verschil tussen een annuïtaire en lineaire hypotheek?

blog image

Gepubliceerd op: 11/11/2021


Annuïtaire hypotheek

Een annuïtaire hypotheek, ook wel een annuïteitenhypotheek genoemd, is een hypotheekvorm waarbij je elke maand een vast bedrag betaald. Dit bedrag blijft de gehele looptijd van de hypotheek hetzelfde. Het maandelijkse bedrag is opgedeeld in de aflossing en de rente. In het begin van de hypotheekperiode is het grootste deel van je maandelijkse bedrag rente. Aan het einde van de looptijd is juist het rentedeel kleiner en het aflossingsdeel groter. In de eerste jaren profiteer je dus het meeste van je fiscale voordeel en liggen je netto maandlasten lager. Dit maakt deze hypotheekvorm voor veel starters interessant, want die hebben wanneer ze voor het eerst een huis kopen nog niet zo’n hoog inkomen. 

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Welk bedrag dit is, dat hangt af van de hoogte en de looptijd van jouw hypotheeksom. De hypotheekrente die je elke maand moet betalen, neemt gedurende de looptijd van jouw hypotheek af, want je lost langzaam de hypotheek elke maand af. Logischerwijs daalt de rente die je betaalt dus ook. Dit betekent wel dat je fiscale voordeel gedurende de looptijd daalt omdat je steeds minder aanspraak doet op hypotheekrenteaftrek. 

Gratis adviesgesprek

Wil je meer informatie over de verschillen tussen deze hypotheekvormen of wil je weten welke hypotheek het beste bij jou past? Plan een gratis adviesgesprek in met een van onze adviseurs en we lichten graag alle mogelijkheden toe. Ook is het mogelijk om ons eerst een gratis check te laten doen op afstand.