Overdrachtsbelasting 2023

blog image

Gepubliceerd op: 20/12/2022

Overdrachtsbelasting. Tijdens de zoektocht naar een (nieuwe) woning kom je deze term gegarandeerd tegen. In één regel uitgelegd: overdrachtsbelasting is de belasting die je betaalt bij het kopen van een huis. Zo. Duidelijk. Wij snappen dat je hier meer vragen over hebt, en daarom hebben wij deze blog geschreven. Je leest hier namelijk de belangrijkste informatie over deze belasting.

Wat is overdrachtsbelasting?

Ben je van plan om een huis te kopen? Dan betaal je naast de koopprijs, onder andere ook overdrachtsbelasting. We hebben het net al kort uitgelegd. Deze belasting betaal je bij de aanschaf van een (nieuwe) woning. Hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen, hangt af van de koopsom van het huis.

Momenteel betaal je 2% van de koopsom als je een woning koopt en er zelf in gaat wonen. Koop je een winkel- of bedrijfspand? Dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Ook als je een huis koopt waar je niet zelf intrekt, betaal je 10,4% van de koopsom aan overdrachtsbelasting.

Vrijstelling overdrachtsbelasting 2023

Leuk nieuws: in bepaalde situaties hoef je géén overdrachtsbelasting te betalen. Yes! De overheid heeft een aantal uitzonderingen gemaakt. Je hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen als:

  • Je een starter bent. Onder starter wordt een persoon jonger dan 35 jaar verstaan, die gebruik maakt van de eenmalige vrijstelling. Als starter zijnde moet je bij de notaris een verklaring op papier afgeven dat het huis als hoofdverblijf gaat dienen. Let wel op: de vrijstelling geldt alleen voor woningen met een aankoopprijs van € 440.000 of lager. Heb je een woning die duurder is? Dan moet je 2% van de koopsom als overdrachtsbelasting betalen.
     
  • Je een woning erft.
     
  • Je gaat trouwen, of geregistreerd partner wordt en jouw partner al een koopwoning heeft.

Vrijblijvend adviesgesprek

Wanneer je nog vragen hebt, nodigen we je graag uit voor een vrijblijvend (telefonisch) gesprek. Plan nu jouw afspraak. We komen graag bij jou thuis, of spreken af bij ons op kantoor. Het eerste gesprek is altijd gratis!

Plan een gesprek