Welke soorten hypotheken zijn er?

blog image

Gepubliceerd op: 11/11/2021

Wanneer je een huis wil kopen, heb je dikwijls een hypotheek nodig. Maar welke soorten hypotheken zijn er en wat zijn de verschillen? Wij helpen je met het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Er zijn op dit moment 2 hypotheken beschikbaar voor starters die voor het eerst een woning gaan kopen: de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. 

De annuïteitenhypotheek in het kort:

  •  Je betaalt elke maand een vast bedrag, gedurende de gehele looptijd.

  • In de eerste jaren profiteer je van fiscaal voordeel omdat je maandelijkse betaling uit voornamelijk rente bestaat. 

  • Tussentijds extra aflossen is mogelijk, zo verlaag je jouw maandlasten. Maar dit is afhankelijk van jouw hypotheekvoorwaarden.

  • Je weet zeker dat je de hypotheek aflost.

De lineaire hypotheek in het kort:

  • Tijdens de looptijd los je elke maand hetzelfde bedrag af.

  • Aan het einde van de looptijd is de hypotheek zeker weten afgelost.

  • Aflossing en rente (bruto maandlast) zijn in het begin hoog en op het eind laag.

  • Aan het begin van de looptijd profiteer je van veel hypotheekrenteaftrek.

Vroeger (als in voor 2013) waren er ook andere hypotheekvormen waar je uit kon kiezen. Nu is dat niet meer zo en komen deze hypotheekvormen dus ook niet meer voor. Daarom lichten we ze ook niet toe maar benoemen we ze wel voor de volledigheid: spaarhypotheek, beleggingshypotheek en de aflossingsvrije hypotheek. Wanneer je een van deze hypotheken hebt en een nieuwe woning koopt, kun je hier soms een deel van meenemen naar de nieuwe hypotheek. Wat de mogelijkheden precies zijn, weten onze hypotheekadviseurs. 

Gratis adviesgesprek

Wil jij graag meer weten over de verschillende soorten hypotheken en advies over welke hypotheekvorm het beste bij jou past? Plan een gratis adviesgesprek in met een van onze adviseurs en we lichten graag alle mogelijkheden toe. Ook is het mogelijk om ons eerst een gratis check te laten doen op afstand.

Na een gesprek met ons weet je precies wat voor jouw financiële situatie het beste is!